Ο Μόλυβος

Μήθυμνα ή Μόλυβος. Πατρίδα του Αρίονα του κιθαρωδού και αγαπημένος τόπος ποιητών, ζωγράφων και διανοούμενων.

Ο Μόλυβος εμπνέει με την απαράμιλλη γοητεία του, το επιβλητικό του φρούριο, το γραφικό λιμάνι με τα ψαροκάικα και τις βάρκες, τα πέτρινα καλντερίμια με το σαλκίμι να δεσπόζει σαν τρούλος σε όλη την παλιά αγορά, τα αρχοντικά, τις διάσπαρτες πέτρινες κρήνες.

Επισκεφτείτε το Βυζαντινό Κάστρο, τις ανασκαφές που αναδεικνύουν την Αρχαία Μήθυμνα, τα Οθωμανικά λουτρά (χαμάμ), το Συνεδριακό Κέντρο, την Ιστορική Δημόσια Βιβλιοθήκη με πολύ πλούσιο υλικό, τη Δημοτική Πινακοθήκη με έργα σπουδαίων Ελλήνων καλλιτεχνών, το Μέγαρο Κράλλη που στεγάζει παράρτημα της Σχολής Καλών Τεχνών με τοιχογραφίες του 18ου αιώνα.

Τα μονοπάτια γύρω από τον Μόλυβο οδηγούν σε παραδοσιακά χωριά, όπως ο Βαφειός, γνωστός για την γαστριμαργική του υπεροχή και τα περιπατητικά μονοπάτια γύρω από το βουνό Λεπέτυμνος. Η Άργεννος, με το Μουσείο Βαλέτα. Το χωριό Λεπέτυμνος με την Παναγιά και το πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου. Η Συκαμινιά με το Λαογραφικό Μουσείο και η Σκάλα Συκαμινιάς με την Παναγιά Γοργόνα και τις περίφημες ψαροταβέρνες.

Φωτογραφία: Παντελής Θωμαϊδης

Πέτρα


Η Πέτρα είναι παραδοσιακός οικισμός στη ΒΔ Λέσβο, ανάμεσα στον καταπράσινο κάμπο και την απέραντη ακρογιαλιά. Ένα πανέμορφο τουριστικό θέρετρο, με πλήρως οργανωμένη παραλία, ξενοδοχεία και δωμάτια, εστιατόρια και μπαρ για στιγμές χαλάρωσης. Ο οικισμός είναι γεμάτος από νεοκλασικά του 19ου και 20ού αιώνα, με περίτεχνες πόρτες και όμορφα ρόπτρα, όπως το αρχοντικό της Βαρελτζίδαινας, με στοιχεία Βυζαντινά και Μπαρόκ. Το μεγαλύτερο αξιοθέατο είναι ο μεγάλος βράχος ύψους 40 μ. που βρίσκεται στο κέντρο του οικισμού. Ο ναός της Παναγίας Γλυκοφιλούσας χτίστηκε το 1742 και δεσπόζει στην κορυφή του βράχου (από όπου και πήρε το χωριό το όνομά του). 114 λαξεμένα σκαλιά οδηγούν τον επισκέπτη στην κορυφή της εκκλησίας με την εκπληκτική θέα.

Για τους λάτρεις της φύσης προτείνεται ένας περίπατος ανάμεσα στους παραδοσιακούς νερόμυλους στις Λυγώνες. Εξίσου γραφικά και με αρκετά αξιοθέατα ξεπροβάλλουν το Πετρί, η Στύψη, το Υψηλομέτωπο, ο Σκουτάρος, ο Άγιος Αλέξανδρος. Δυτικά της Πέτρας θα συναντήσετε το Αυλάκι, έναν πανέμορφο κολπίσκο, και την Άναξο, με μια από τις πιο όμορφες και καθαρές παραλίες της περιοχής, με γραφικές ταβέρνες και ξενοδοχειακά συγκροτήματα.